Narcissus: play for music + scent is een muziekdrama van componist Calliope Tsoupaki voor 5 geurlagen en 6 musici. Muziek en geuren brengen een diep sensorische ervaring teweeg.

De Grieks-Nederlandse componist Calliope Tsoupaki schrijft zinsbegoochelende muziek die oren, ogen en zelfs onze neus verleidt en in vervoering brengt. Melodisch, temperamentvol en vol mystiek. Tsoupaki schreef Narcissus speciaal voor Nieuw Amsterdams Peil.

Tijdens het concert worden vijf subtiele geurlagen verspreid, die de componist in nauwe samenwerking met geurexpert Tanja Deurloo (Annindriya) ontwikkelde. Het set design is van de internationaal bekende vormgever Petra Blaisse (Inside Outside). Met het geheel van klanken, geuren en sferen dring je diep door tot de ervaring van Narcissus, de adolescente jongeling uit de Griekse mythologie, die verliefd wordt op zichzelf, sterft en transformeert in een bedwelmend geurende bloem.

Tsoupaki is ondermeer bekend van de Lukas Passie voor Holland Festival, Maria voor het Nederlands Blazers Ensemble en de mini opera Vesuvius 1927 voor De Wereld Draait Door. Ze heeft een eigenzinnige, lyrische muziektaal ontwikkeld waar traditionele Byzantijnse, middeleeuwse en modern Europese invloeden in doorklinken. 

Calliope Tsoupaki is een componist van twee werelden: haar wortels liggen in de Griekse cultuur, haar muzikale scholing speelde zich af in de nabijheid van Boulez, Stockhausen, Feldman en Louis Andriessen. Bij laatstgenoemde studeerde zij compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Haar oeuvre bestaat inmiddels uit ruim 70 werken: van solowerk tot en met stukken voor orkest en opera’s.

Tanja Deurloo is chemicus en geurexpert, met meer dan 20 jaar ervaring in zintuiglijke productinnovatie. Zij leidt Annindriya Perfume Lounge, een onafhankelijke kenniscentrum op het gebied van geur en de eerste haute parfumerie in Nederland. Daarnaast geeft het centrum technisch advies bij uitvoering van de geurenscenering. Toonaangevende geurprojecten deed zij onder andere voor Schiphol, Philips, Hans Ubbink, Robijn (Unilever), Westfriesgasthuis, Hunkemöller en Lucas Bols. Deurloo werkt met toonaangevende parfumeurs. Zo werkt ze intensief samen met de befaamde Florentijnse master perfume Lorenzo Villoresi, met Patrica de Nicolai, Christophe Laudamiel en Pierre Guillaume.

De Nederlandse ontwerper Petra Blaisse werkt op diverse terreinen, met name textiel, landschap en tentoonstellingsdesign. In 1991 richtte zij Inside Outside in Amsterdam op. Inside Outside werkt met diverse architecten en ontwerpers over de hele wereld, onder meer OMA/Rem Koolhaas. Haar werk is op vele internationale design- en architectuurtentoonstellingen te zien. In 2012 vertegenwoordigde zij Nederland op de architectuurbiënnale van Venetië. www.insideoutside.nl

Narcissus is mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, SNS Reaal Fonds en vele donateurs via Voordekunst.

Componist: Calliope Tsoupaki
Geurlagen: Tanja Deurloo
Set design: Petra Blaisse
Première: 9 november 2013