Een Nederlandse muziektheaterproductie van componist Astrid Kruisselbrink.

The Reclining Woman is een ode aan de vrouw, geïnspireerd op de beeldhouwwerken van Henry Moore. Het bezingt het leven van de vrouw, haar typische eigenschappen als de vrouwelijke lichamelijkheid, seksualiteit en moederschap. De vrouw wordt van alle zijden belicht vanuit de perspectieven van verschillende kunstenaars, dichters en schrijvers.

Kruisselbrink werd getroffen door de waardigheid van Moore’s vrouwenfiguren. Hoewel sommige vanwege de abstractie nog nauwelijks als vrouw te herkennen zijn, spreekt uit zijn beelden een onmiskenbare fascinatie voor het vrouwelijke lichaam. Wie is deze vrouw? Het libretto leidt ons mee in een zoektocht naar de vrouw achter het beeld. Voortdurend bewegen we ons tussen twee werelden: droom en realiteit, de wereld van het abstracte, statische beeld en die van de levende – zingende vrouw.

Beeldhouwer PéPé Grégoire maakte een fantastisch decor in sculpturen voor deze voorstelling.

“Ensemble Nieuw Amsterdams Peil weet in Kruisselbrink’s illustere instrumentatie van viool, klarinet, hoorn en piano de sfeer van elk gedicht nog boven zichzelf uit te tillen.”

“…de opera wordt een volkomen synthese van klank en vormgeving, die elke sterveling een even confronterende als respectvolle spiegel voorhoudt.”

Margaretha Coornstra, De Stentor

Muziek en libretto: Astrid Kruisselbrink
Vormgeving: Pépé Grégoire
Première: 9 april 2011