Michael Stirling studeerde cello aan de Guildhall School of Music bij Leonard Stehn en Raphael Wallfisch. Hij vervolgde zijn studie aan het Banff Centre in Canada en het New England Conservatory in Boston.

Van 1989 tot 1997 was Michael eerste cellist van het Ensemble Modern in Frankfurt, waarmee hij verscheidene keren als solist optrad. In deze jaren was hij ook lid van het Raphael Ensemble. Michael voegde zich in 1997 bij het Brindisi String Quartet en speelde met het drie jaar alvorens hij besloot een nieuw kwartet te vormen, het Greenwich Quartet. Onlangs richtte hij tevens het Brindisi Piano Trio op.

Michael is een veelgevraagde gast bij diverse andere kamermuziekensembles in binnen- en buitenland. Hij was vele jaren een regelmatige gastspeler bij het Chamber Orchestra of Europe. Sinds 2000 heeft Michael zijn werkterrein uitgebreid naar het symfonisch repertoire en was hij solocellist bij orkesten als het London Symphony Orchestra, het Philharmonia Orchestra en het English Chamber Orchestra. In september 2003 begon hij in zijn functie als solo cellist van het Radio Filharmonisch Orkest.