Michel van der Aa is binnen de hedendaagse  muziek een multidisciplinair kunstenaar pur sang; hij combineert compositie, film- en toneelregie en schrijft zelf de scripts. Zijn muzikale en beeldende taal wordt verrijkt met de nieuwste audiovisuele technologie. In zijn muzikale vocabulaire vloeien klassieke instrumenten, stemmen, elektronisch geluid, acteurs, theater en video naadloos in elkaar over. De focus van zijn werk ligt altijd op de ontwikkeling van het individu dat een positie moet bepalen in een snel veranderende omgeving.

Vrijwel al zijn werken komen tot stand als internationale coproducties. Hij werkt met kunstenaars van uiteenlopende disciplines en muzikale stijlen, o.a. Janine Jansen, Kate Miller-Heidke,  Klaus Maria Brandauer en Samuel West. Hij is regelmatig te gast als feature composer bij de gerenommeerde festivals: Holland Festival, Berliner Festspiele, BiĆ«nnale VenetiĆ«, Tokyo Music Festival, etc.

Michel van der Aa is een veel gelauwerd kunstenaar. Hij werd o.a. onderscheiden met de Kagel Prize (2013), de Grawemeyer Award (2013) en de Johannes Vermeer Prijs (2015). 

Nieuw Amsterdams Peil speelt van Michel van der Aa: Spotlight.