Toneelgroep Oostpool presenteert – in samenwerking met Het Nationale Theater, Nieuw Amsterdams Peil en het Holland Festival – De Wittgensteins; een grootschalige muziektheaterproductie die zijn wereldpremière kent op het Holland Festival 2020. De voorstelling is vier keer te zien in Internationaal Theater Amsterdam tijdens het grootste theaterfestival van Nederland waarop het beste van het beste van over de hele wereld te zien is.
De Wittgensteins is te zien van 17 t/m 20 juni 2020 in Internationaal Theater Amsterdam als onderdeel van het Holland Festival. De wereldpremière vindt plaats op 18 juni 2020. Voorafgaand zijn er in het Stadstheater Arnhem de try-outs van 11 t/m 13 juni. Kaarten zijn te koop op toneelgroepoostpool.nl
Met De Wittgensteins regisseert Jeroen De Man zijn eerste zelfgeschreven tekst voor de grote zaal. In het stuk combineert hij twee grote liefdes; het vooroorlogse Europa en het theater. Hoofdrollen zijn er voor onder andere Theo d’Or winnares Hannah Hoekstra, Carly Wijs, Vincent van der Valk en livemuziek van het Nieuw Amsterdams Peil.
Fascinatie voor een exorbitante, invloedrijke familie
Voor het schrijven van De Wittgensteins liet De Man zich inspireren door het boek van Alexander Waugh, die zijn fascinatie voor de exorbitante Wittgensteins – de Europese elite van de vroege twintigste eeuw – alleen maar deed toenemen. Karl Wittgenstein (1847-1913) maakte op verbluffende wijze fortuin in de staalindustrie. In zijn Weense ‘paleis’ kwamen componisten als Brahms, Mahler en Strauss regelmatig over de vloer. Met miljarden op de bank, kunstschatten aan de muur en goudstaven in de kluis konden de acht kinderen zich zonder enige rem ontplooien. Paul, die zijn rechterarm had verloren in de Eerste Wereldoorlog, liet stukken componeren voor de linkerhand door Strauss en Ravel. Hij vierde als eenarmige pianist successen in de Wiener Musikverein en Carnegie Hall. Jongste zoon Ludwig zocht in Cambridge de grenzen van de taal op en gaf daarmee de filosofie een nieuw beginpunt. Zus Gretl trouwde het zwarte schaap van de Guggenheim-familie en reisde de wereld over en bevond zich in de hoogste diplomatieke kringen. Maar tegenover deze voorspoed stonden inktzwarte trauma’s. Twee wereldoorlogen sloegen de eens zo succesvolle familie in scherven uiteen. Drie broers pleegden zelfmoord. En vrijwel het volledige kapitaal van deze joodse familie belandde in handen van de Nazi’s om zo te ontkomen aan de gaskamers. De familiebiografie van de Wittgensteins leest als een spannende roman: de perfecte ingrediënten voor een theatervoorstelling.
Over de voorstelling
Toneelgroep Oostpool, Nieuw Amsterdams Peil en Het Nationale Theater zetten hun tanden in de opzienbarende familie Wittgenstein. Voor regisseur Jeroen De Man zijn de Wittgensteins allegorische figuren die staan voor filosofie, muziek, beeldende kunst, industrie, architectuur, biseksualiteit en waanzin. In een groots opgezette muziektheatervoorstelling groeien de Wittgensteins uit tot iconen. Hun levens echoën de grote West-Europese geschiedenis van de twintigste eeuw én de actuele kwesties die daaruit voortkomen: het woekerkapitalisme, de kloof tussen arm en rijk, oorlog en vluchtelingenstromen, nationalisme en individualisering.
Credits
tekst en regie Jeroen De Man | spel Carly Wijs, Vincent van der Valk, Gillis Biesheuvel, Hannah Hoekstra, Thomas Höppener, Yela de Koning, Reinout Scholten van Aschat, Stefan de Walle | musici Heleen Hulst, Gerard Bouwhuis, Merel Junge, Lars Wouters van den Oudenweijer | dramaturgie Remco van Rijn | regie-assistent Emilie Pos | decorontwerp Sarah Nixon | kostuumontwerp Saar Scheerlings, Sarah Nixon | kap- & grimeontwerp Pilo Pilkes | lichtontwerp Prem Scholte Albers | muziek Nieuw Amsterdams Peil | beeld Henri Verhoef | coproductie Toneelgroep Oostpool, Het Nationale Theater, Nieuw Amsterdams Peil, Holland Festival
Link Voorstellingen https://www.toneelgroepoostpool.nl/voorstellingen/de-wittgensteins/