De Roep van Ruyneman is een driedaagse concertenreeks rondom het werk van componist Daniël Ruyneman, onderdeel van het kunstenaarscollectief De Ploeg. Op iedere speeldag van deze serie voorstellingen is er een ander programma.
Heleen Hulst en Gerard Bouwhuis besluiten de serie ruig met een razend virtuoos, woest werk voor viool en piano uit de jaren twintig van de Amerikaanse provocateur George Antheil. Ruynemans Derde Vioolsonate speelden zij eerder met succes in Den Haag. Een vondst zijn de tien stukken voor piano van de Tsjechische jazzfanaat Ervín Schulhoff, geïnspireerd door in de partituur afgedrukte litho’s van Otto Griebel (1895-1972), te zien in de projectie bij het concert.
Griebel was een van de opmerkelijkste kunstenaars uit het Dresden van de jaren twintig en exponent van de Nieuwe Zakelijkheid en Dada, naast bekendere giganten van het groteske als Otto Dix en George Grosz. Griebels werken zijn eerst deels door nazi’s in beslag genomen als ‘entartete Kunst’ en vervolgens grotendeels in vlammen opgegaan tijdens het beruchte geallieerde bombardement dat in de nacht van 14 februari 1945 begon en Dresden totaal in de as legde.
Schulhoff bezweek, beroofd van zijn vrijheid, in 1942 aan tuberculose en totale uitputting in een nazi-kamp te Wülzburg. In de inventaris van het Ruyneman-archief ontdekten we dat er in de jaren 1929-1931 zowaar correspondentie is geweest tussen Schulhoff en Ruyneman! We hopen de oogst – vier brieven, twee ansichtkaarten en een briefkaart – bijtijds uit het archief te plukken om de inhoud ervan op deze avond te kunnen presenteren.