De Diamantfabriek presenteert de nieuwe muziektheatervoorstelling Conversations with my mother van componist Benedict Weisser en regisseur Matthias Mooij over de gemankeerde communicatie tussen moeders en zonen. Hoorbaar en voelbaar in de vorm van telefoongesprekken tussen zoon en moeder die verschillende fasen van hun leven bestrijken en middels muziek die het mysterie van de moederliefde vertegenwoordigt.

Het libretto bestaat uit een serie telefoongesprekken die geschreven zijn door de ervaren schrijvers Tommy Wieringa, Abdelkader Benali, Oscar van den Boogaard, Herman Brusselmans en de jonge schrijvers Jibbe Willems, Marcel Lenssen en Omar Dahmani.

De Diamantfabriek werkt voor het eerst samen met het gerenommeerde ensemble Nieuw Amsterdams Peil. Componist Benedict Weisser heeft grote affiniteit met vocale muziek en oogstte eerder succes met zijn compositie Kavanah voor tenor Alberto Mizrahi en Cappella Amsterdam en zijn kameropera Penthesilea. Voor Nieuw Amsterdams Peil bedacht hij een ongewone combinatie instrumenten. In zijn succesvolle en vernieuwende muziektheatervoorstelling The Open Road bracht regisseur Matthias Mooij een spannende synergie tot stand tussen muziek en drama. Ook in Conversations with my mother maken de musici deel uit van de theatrale wereld.

De uitvoering ligt in handen van 4 solisten: acteur Bart Klever, de sopranen Keren Motseri en Young Hee Kim, actrice/zangeres Tine Cartuyvels en de musici van Nieuw Amsterdams Peil.

De pers over Conversations with my mother

“…een opera met twee sopranen, een muziekensemble en twee toneelacteurs. Het samenspel in dit pakkende decor […] verdient alle lof.” (NRC Handelsblad*****)

“Cartuyvels is het indrukwekkendst. Ze moet de meest uiteenlopende incarnaties van de moeder laten zien. […] Telkens is de transformatie geloofwaardig.”(de Volkskrant****)

“Een opvallend hechte en herkenbare voorstelling.” (Volkskrant ****)

“Ik ben onder de indruk dat de Diamantfabriek in deze tijd zo’n interessante productie brengt. Ik raad alle moeders en zonen aan om naar de voorstelling te gaan. Het zal de eeuwigdurende relatie goed doen. (…) Regisseur Matthias Mooij en componist Benedict Weisser zijn er goed in geslaagd een doorlopende muzikale en efficiënte architectuur te scheppen. De complexe partituur werd meesterlijk uitgevoerd door het Nieuw Amsterdams Peil. Dankzij de theatrale teksten van Tommy Wieringa, Abdelkader Benali en Herman Brusselmans ontstaan een caleidoscopisch beeld van al die verhoudingen tussen moeder en zoon, die nooit van elkaar loskomen.” (Dirigent David Porcelijn in NRC *****)

Composition: Benedict Weisser
Direction: Matthias Mooij
Libretto: Matthias Mooij in cooperation with Benedict Weisser
Libretto based on texts by Abdelkader Benali, Oscar van den Boogaard, Herman Brusselmans, Omar Dahmani, Marcel Lenssen, Tommy Wieringa,Jibbe Willems

Cast
Soprano: Young-Hee Kim
Soprano: Keren Motseri
Actress: Tine Cartuyvels
Actor: Bart Klever

Nieuw Amsterdams Peil
Gerard Bouwhuis: Erard-piano, spinet, synthesizer
Heleen Hulst: violin
Pepe Garcia: percussion
Dario Calderone: double bass
Lars Wouters van den Oudenweijer: bass clarinet

Set design: Piia Maria
Costumes: Judith de Zwart
Sound design: Clare Gallagher
Electronics: Sybren Danz
Lighting design: Maarten Warmerdam
Dramaturgical advice: Robbert van Heuven
Artistic director: Sylvia Stoetzer

The Lamento combines a fragment in modern Hebrew from Falling Out of Time by David Grossman and the traditional Korean lament Arirang.