Calliope Tsoupaki studeerde piano en muziektheorie aan het Hellinikon Conservatorium te Athene en compositie bij Yannis Ioannidis. Ze rondde haar studie in 1982 af bij Louis Andriessen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Na haar studies verhuisde Tsoupaki in 1988 naar Amsterdam, waar ze een carrière als pianist en componist begon. Haar werk wordt zowel in Europa als in de Verenigde Staten uitgevoerd en klinkt ook op internationale muziekfestivals. In 1993 woonde en werkte ze in Boedapest tijdens een verblijf van drie maanden voor Les pépinières européennes pour jeunes artistes. In 2007 werd ze docent aan het Koninklijk Conservatorium.

Op 25 november 2018 werd ze geïnstalleerd als Componist des Vaderlands, een functie waarin ze twee jaar lang fungeert als ambassadrice van nieuwe Nederlandse klassieke muziek, als opvolger van Mayke Nas.

In haar werk laat Tsoupaki zich beïnvloeden door zowel de Griekse traditie als de oude muziek. Haar bekendste werk, het oratorium St. Luke’s Passion, combineert de contrasterende werelden van de West-Europese eigentijdse klassieke muziek en de Byzantijnse muziek van Oost-Europa. Ze componeerde ruim 100 werken in vele genres: solo-, orkest- en kamermuziek, vocale muziek, dans- en theatermuziek, opera en oratorium. Ze kiest vaak voor bijzondere instrumenten, zoals qanûn, ney, kemençe, draailier, viola da gamba en panfluit.

Nieuw Amsterdam Peil speelt van Calliope Tsoupaki: Narcisuss.