Met dit project duikt NAP het verleden in en legt de focus op één componist: niet hedendaags, wél Nederlands. Het complete kamermuziekoeuvre van de in zijn tijd zeer gerespecteerde componist Bertus van Lier (1906-1972) zal vanavond worden gespeeld: van de vroege onbekende werken waarvan praktisch geen opnames zijn te vinden, tot een aantal in zijn tijd regelmatig gespeelde stukken.

Bertus van Lier (1906-1972) is zijn leven lang actief betrokken geweest bij het Nederlandse muziekleven, waarin hij een belangrijke rol heeft gespeeld. Van Lier maakte niet alleen naam als componist en compositieleraar, maar ook als dirigent, theoreticus, essayist en muziekcriticus, filoloog, vertaler en zanger.

Van Liers muziek wordt gekenmerkt door een zeer persoonlijk geluid met als belangrijke elementen een vloeiende melodiek, een strenge contrapuntiek, welluidende harmoniek en een doordachte metriek. Toen Nederland werd bezet door de Duitsers in de tweede wereldoorlog, trok Van Lier zich terug uit het muziekleven en enige tijd later raakte hij betrokken bij het verzet en moest vanwege zijn Joodse afkomst onderduiken.


www. Bertus van Lier
www. Leo Smit Stichting